Meniu

2 zile in Viena

2 zile in viena 157 2 zile in viena 157 2 zile in viena 157

Viena este orasul in care revin intotdeauna cu mare placere. Fie ca este vorba doar de o vizita scurta, fie ca este vorba de un popas mai lung, acest oras reuseste sa ma incante si sa ma incarce de energie pozitiva de fiecare data! Si cum ar putea fi altfel daca aici gasesti la fiecare coltisor civilizatie, liniste si o sumedenie de atractii turistice fascinante si pentru toate gusturile.

In acest articol mi-am propus sa va prezint excursia 2 zile la Viena impreuna cu sotul. Am reusit atat sa descoperim adevarate comori in muzeele vieneze, sa ratacim pe stradutele de aici si sa ne distram pe cinste in celebrul Prater. Pentru a afla cum sa faceti calatoria la Viena mai economica intrati aici, iar pentru a descoperi cele mai importante atractii turistice intrati pe acest link

Cum a fost vorba de o vizita de doar 2 zile, este clar ca nu ne-am permis sa pierdem prea mult timp in trafic asa ca, pentru cazare am ales un hotel ultra-central, ca sa fie aproape de toate obiectivele noastre.

In aceasta scurta vizita ne-am axat pe obiectivele in centrul Vienei - situate in interiorul Ringului, in detrimentul frumosului palat Schonbrun care este situat mai departe! Ne-am luat biletele online, cu o luna inainte si am ales sa vedem Palatul Belvedere – Palatul de Sus ce adapostete colectii de pictura si Muzeul de Istorie a Artei.

Am ajuns in Viena pe la pranz. Am fost cazati la un hotel situat la doar 10 minute de Ppalatul Belvedere si imediat dupa cazare am mers la palat. Biletul luat de noi oferea acces la galeriile din Palatul de Sus - o colectie de picturi foarte frumoase, printre cele mai cunoscute fiind cateva tablouri ale lui Gustav Klimt situate intr-o expozitie separata, un tablou de Monet si unul de Van Gogh, cam micute ca dimensiuni. Cladirea era intr-adevar foarte frumoasa, demna de un palat regal. Nefiind cunoscatori de arta, nu am fost foarte impresionati de tablouri, care la un moment dat ne-au parut obositor de multe.

Gradinile palatului in schimb sunt foarte frumoase, ai acces liber (nu trebuie sa platesti bilet) si le poti vizita si seara. Programul de vizitare pentru muzee este de la 10:00-18:00, iar gradinile sunt deschise spre vizitare de la rasarit pana la apus. Dupa vizita aici nu as mai alege acest muzeu ci doar frumoasele gradini. As vizita in schimb Hoffburg-ul, deschis intre 09:00-18:00 -  apartamentele imperiale ale Habsburgilor sunt cu adevarat impresionante (vazute intr-o vizita anterioara in Viena).

Dupa vizita la muzeu am pornit intr-un mic tur de recunoastere pe jos prin centrul Vienei. Am admirat Karlskirche ce era cu fatada in renovare, am trecut pe langa opera si teatru, ne-am plimbat prin Burgarten situata chiar langa  Hoffburg! A fost o seara foarte placuta si am fi dorit sa mai ramanem la o terasa insa totul s-a inchis in jur de ora 21:00-22:00, si am fost nevoiti sa mergem la hotel.

Ansamblul Hoffburg se desfasoara pe 240.000 metri patrati este constituit din 18 aripi , 19 curti interioare si 2.600 de camere. Construit in secolul XIII ca o fortareata, Hoffburg-ul a adapostit intodeanua resedinta conducatorilor, fiecare aducandu-si aportul in extinderea ansambuluilui. Chiar si in prezent aici este biroul presedintelui Austriei, al ministrilor si al secretarului de stat al Austriei.

Trecand prin Michael Platz ne-am intreptat spre Domul Sfantul Stefan, urmand strada Kohlmarkt si Graben. Cred ca nu mai are rost sa mentionez ca era o forfota continua si extrem de multi turisti fiind o zi minunata afara. Toate stradutele din centrul Vienei sunt intesate de boutiq-uri, parfumerii, magazine elegante, terase si pub-uri chic, cu preturi destul de piperate.

Pe Graben, pe langa o multime de magazine interesante se afla si biserica Sfatul Petru, construita intr-un impresionant stil baroc in 1733, biserica incredintata prelaturii personale Opus Dei in 1970. Aceasta biserica  a fost mentionata si in celebrul roman Codul lui DaVinci. Tot pe Graben vei gasi si monument statuar – Coloana Ciumei, realizata in 1693, la 10 ani de la eliberarea Vienei de sub asediul otoman.

Domul Sfantul Stefan este cu adevarat impresionant atat prin dimensiunile enorme, cat si prin arhitectura, nivelul de detaliu al fatadelor, dar si prin pozitionarea in piata. In interior catedrala este sumbra si rece. Fondata in 1137,biserica a fost construita initial in stil romanic, dar pana in 1511 a suferit reconstructii, extinderi, restaurari, capatand in cele din urma forma din prezent: o impresionanta biserica in stil romanic si gotic. In 1945  datorita unui incediu izbucnit la magazinele din zona s-a aprins si acoperisul bisericii si s-a prabusit. Pana in 1952 austriecii au reusit sa il refaca si sa redeschida in totalitate biserica.

Dupa ce am vizitat acest impozant monument am plecat grabiti spre Muzeul de Istorie a Artei pentru a prinde cateva ore de vizitare. Recomand tuturor care vin in Viena acest muzeu! Cu toate ca ma asteptam sa vad mai mult tablouri am fost extrem de placut surprinsa sa descoper colectia de obiecte egiptene (statuete, sarcofage, papirusuri si chiar mumii, inclusiv mumii de pisica si de babuin), relicve romane si grecesti (acestea includeau ceramica, statuete, bijuterii cu adevarat remarcabile prin lucratura extrem de fina si gradul mare de detaliu). Am fost uimita sa descopar bijuterii dace de argint si cate vase, dar si tezaurul nostru de la Sannicolau Mare, care insumeaza 23 de obiecte ce cantaresc 10 kg de aur. Vazand toate aceste obiecte mi-am dat seama pentru prima data (desi nu este prea patriotic din partea mea) de enorma diferenta dintre gradul de civizatie al romanilor si grecilor din antichitate si nivelul dacilor. Trecand de perioada antichitatii am ajuns in Evul Mediu. Nu am putut sa nu raman impresionata de Kunstkamer, colectia de obiecte de arta si curiozitati a lui Rudolf al doilea, unde am vazut piese unice: o colectie uimitoare de ceasuri din secolele XV-XVII, colectii de portelanuri si cristaluri, diverse statuete si obiecte decorative printre care o nava in miniatura ce avea chiar si tunuri care trageau si celebra “Saliera”, realizata de  Benvenuto Cellini pe la  secolului al XVI-lea. Dupa colectiile de obiecte de arta au urmat colectiile de picturi: pereti intregi tapisati cu tablouri de pictori celebri printre care Tizzian, Rubens, Rembrant, Raffael, Vermeer. Doua ore cat am mai avut pana la inchidere s-au scurs foarte repede si a trebuit sa vedem din mers anumite obiecte fara a apuca sa le admiram cu adevarat. Daca as fi stiut de la inceput ce comori aveam sa descoperim aici, am fi alocat cel putin 3-4 ore acestui uimitor muzeu.

Seara am petrecut-o in Prater. Am admirat Viena din celebra roata, ne-am dat in ciocane si am mancat un delicios wienerwurst cu cativa euro, care a tinut loc de o cina copioasa.

Din pacate vizita in Viena s-a incheiat cu Praterul desi am fi dorit sa vizitam in continuare. Daca timpul va permite palatul Schonbrunn trebuie vizitat neaparat (vizita ar dura o zi intreaga intrucat sunt multe colectii ce trebuie vazute). De asemenea trebuie sa vizitati si apartamentele imparatilor habsburgi de la Hoffburg - va vor contura imaginea puterii acestui imperiu, si daca timpul va permite si Muzeul de Istorie Naturala. In opinia mea palatul Belvedere trebuie vazut doar de cunoscatorii de arta fiind exclusiv colectii de tablouri, insa frumoasele gradini merita vazute de catre toti. In trecere recomand sa vedeti si Primaria, Parlamentul, Opera si Teatrul, fiind niste frumoase monumente de arhitectura vieneza.

Comentarii


Comentariu nou