Meniu

Istanbul Tips: drum, cazare, mancare, transport in comun

Metrou Marmaray Istanbul Pepene turcesc mata comert in istanbul Marele bazar Istanbul

Istanbul, o frumoasa sinergie intre modernism si traditionalism, intre civilizatie si dezordine, intre atmosfera occidentala si cea orientala, este un oras care te vrajeste pur si simplu cu atmosfera sa inedita si care merita vizitat pe indelete. Iti voi impartasi experienta mea de 7 zile in acest oras al contrastelor si iti voi prezenta lucrurile esentiale despre drum, cazare, mancare, transport in comun in Istanbul, pentru a economisi bani si a profita la maxim de timpul petrecut aici.

Daca te decizi sa vii cu masina aici, drumul pana in Istanbul este bun, insa o data intrat in oras, te vei confrunta cu un adevarat haos (traficul din Bucuresti este un vis frumos fata de cel din Istanbul). Iti recomand sa gasesti o parcare cu plata unde sa lasi masina si sa o iei pe jos prin oras. Sunt multe astfel de parcari, noi am gasit 3 intr-o raza de 500 metri de hotel. Pretul parcarii in Istanbul se negociaza, noi am dat 50 euro pe 7 nopti!
Tip! Nu parca ilegal - in Istanbul, se ridica masinile.

Cazarea este mult mai ieftina ca in occident, iar conditiile sunt foarte bune. Noi am gasit un hotel de 3* in zona centrala ( cartierul Fatih) la 350 euro 7 nopti. Camera arata exact ca pe booking, iar micul dejun, bufet suedez era foarte bun.
Tip! Majoritatea hotelurilor de 2* nu au baie proprie, deci mare atentie cand faci rezervarea. De asemenea nu exista in Istanbul hotel de 2* sau 3* cu parcare asigurata.

In ceea ce priveste mancarea, aceasta nu este o problema, nu trebuie sa vii cu ea din Romania, preturile fiind similare cu cele de la noi. Indiferent de zona, gasesti la fiecare colt fast food-uri cu kebab-uri sandwish in jur de 5, 6, 8  TL (7.5 lei), restaurante cu specific traditional unde o portie este aproximativ 15 tl (25 lei). De asemenea in zona centrala (cu obiectivele principale) Mc Donalds si Burger King (30 tl pentru 2 meniuri) sunt nelipsite!

Trebuie neaparat sa mergi la Podul Galata, unde sub pod sunt amenajate restaurante care servesc peste!
Tip ! Nu te aseza la primul restaurant pentru ca are cele mai mari preturi. Pe masura ce avansezi pe pod, vei vedea ca preturile scad considerabil si se pot negocia! Noi am gasit un meniu cu peste si garnitura la 15 TL si a fost foarte bun! Unii iti servesc ceai si halva gratis la meniu.

Mici magazine cu de toate sunt la fiecare colt iar preturile sunt ca la noi! Trebuie neaparat sa incerci painea lor si airanul - foarte bune amandoua. Contrar mitului ca fructele turcesti sunt proaste, in Istanbul gasesti fructe ieftine si extrem de bune la fiecare colt! Strugurii cu boaba mare care la noi sunt in jur de 9 Lei kg, aici era 3 tl, adica 4.5 Lei.  Berea insa este  scumpa, asa ca aveti gija (3-4 tl cutia).
Tip! Incearca pepenele turcesc. Fie ca il iei de la una din miile de tarabe de pe strada sau de la restaurant, este absolut delicios: proaspat, dulce si zemos.

Cu transportul in comun se poate vizita Istanbulul foarte usor, partea proasta este ca este putin cam scump. Costa cam 4 tl calatoria si pentru anumite obiective precum Miniaturc, Acvariul, Dolmabachce, trebuie schimbate mai multe mijloace de transport.
Tip! Desi circula pe aceeasi linie atat in cazul tramvaielor si cat si al metrobus-ului au lungimi de traseu diferite. De exemplu linia de tramvai din zona centrala este T1, iar lungimea traseului este diferentiata prin litere. La fiecare statie este un panou cu traseul si lungimea si denumirea rutei si te vei lamuri exact in ce masina sa te urci.

Tip! Fa o croaziera pe Bosfor si admira Istanbulul de pe apa! Sunt mai multe puncte unde se organizeaza croaziere. Am identifcat doua: Piata Sultanahmet unde se organizeaza croaziera cu 15 euro 2 ore si la Podul Galata unde sunt mult mai ieftine 15 tl, dar si traseul este mult mai scurt, se sta doar o ora pe apa. Am ales versiunea mai scumpa dar a meritat toti banii!

Tip! La inceputul excursiei merita sa vizitezi Istanbulul cu Big Bus Hop On & Hop Off! Iti recomand biletul de 48 de ore la 35 euro/persoana (http://www.hop-on-hop-off-bus.com/big-bus-istanbul-hop-on-hop-off-tour_24304). Acestea trec pe la absolut toate obiectivele turistice si cu un bilet te poti da jos si te poti urca de cate ori vrei si ai ocazia sa vizitezi Istanbul-ul noaptea. Cu biletul luat poti merge la obiectivele mai indepratate ( Taksim, Dolmabahche, poti trece pe pod si in partea asiatica si poti vizita chiar si Miniaturk) iar costul se apropie cu cel dat pe mijloacele de transport in comun.

In ceea ce priveste comertul, turcii au o modalitate foarte diferita de abordare. Au o  atitudine foarte prietenoasa, unii stiu si cateva cuvinte in romana „frate” si toata lumea il cunoaste pe Hagi si pe Lucescu. Daca de uiti mai mult de doua secunde la marfa lor, imediate te abordeaza si te imbie sa intri in magazin (unde este cazul). Pretul initial este foarte mare, dublu chiar, iar tehnica  mea de negociat era sa spun ca este prea mult si sa plec. De obicei toti ma strigau si faceau o oferta rezonabila. Atentie insa, au obiceiul sa amestece categoriile de marfa, in Marele Bazar imi arata la pret de batic de matase unele sintetice foarte proaste.

Comentarii


Comentariu nou