Meniu

Valea Ariesului: Garda de Sus si ghetarul Scarisoara

Valea Ariesului: Garda de Sus si ghetarul Scarisoara Valea Ariesului: Garda de Sus si ghetarul Scarisoara

Cred ca va aminti cu totii de ghetarul Scarisoara de la orele de geografie!
Ei bine l-am vizitata si intr-adevar este interesant, insa mai impresionanta este zona rurala in care se afla - Valea Ariesului, Garda de Sus.

Aceasta comuna are in componenta multe sate mici si rasfirate cu o arhitectura vernaculara neschimbata de secole. Ai impresia ca te-ai intors in timp cu sute de ani.

Valea Ariesului este o zona in care se doreste dezvoltarea turismului si a turismului montan - am inteles ca sunt chiar si partii de schii pe aici si am vazut foarte multe pensiuni moderne ce contrastau cu casele traditionale din barne de lemn.

In localitatea Garda de Sus situata la drumul national 75  turismul este foarte bine dezvoltat, aici gasesti numeroase pensiuni si restaurante cu preturi foarte bune. Nu mai tin minte unde ne-am cazat, dar mesele le-am luat la complexul "Mama Uta", unde mancarea a fost extraordinara si ieftina. Am vazut ulterior ca aveau si cazare.

Garda de Sus, in afara de drumul national asfaltat unde se afla si majoritatea pensiunilor, are ulite neasfaltate cu casute traditionale de munte, construite din barne de lemn, cu acoperis din sindrila sau cetina. Pe una din ulite am descoperit si o moara traditionala cu roata, iar mos Asan, proprietarul  morii, un batranel foarte simpatic, de peste 80 de ani ne-a arata si cum functioneaza.

Dupa ce ne-am plimbat prin Garda, am pornit spre ghetarul Scarisoara pe drumul comunal 750 spre satul Hanasesti, din apropierea ghetarului. Drumul este extrem de prost, dar peisajul superb. La un moment dat treci pe langa niste pereti de stanca similari cu cei de la Cheile Bicazului.

Daca v-am spus cum Garda de Sus parca a incremenit in timp, aici surpriza o sa fie si mai mare. Casele rasfirate pe dealuri arata foarte pitoresc. Aici am gasit si un fel de „ mini-muzeu al satului” , o casa traditionala deschisa gratuit spre vizitare.  Din acest satuc, pentru a ajunge la ghetar trebuie sa o iei pe un drumeag printr-o  padure. Peisajul este superb si aerul extrem de curat.

Ghetarul se afla inr-o pestera, care la randul ei se afla intr-o rapa. Sunt amenajate scari care coboara spre ghetarul Scarisoara, dar nu sunt in cea mai buna forma asa ca trebuie coborat cu grija. La ghetar este amenajat un fel de podet care merge 10-20 de metri in interiorul pesterei. Ghetarul arata foarte interesant si se prelungeste in interiorul pesterii. Ghidul ne-a povestit ca in vremuri de seceta oamenii din zona coborau aici pentru a lua gheata si a o topi pentru baut.

Un lucru mi s-a parut foarte interesant. Desi eram in mijlocul lui august si afara era cald, pe masura ce coboram in rapa cu ghetarul se facea din ce in ce mai frig si am pus pe mine un hanorac si inca o jacheta.

Cam atat despre vizita la ghetarul Scarisoara si pe Valea Ariesului. Ca o concluzie, pot sa spun ca este o zona superba, cu un urias potential turistic si care merita vizitata, cu mult mai frumoasa decat arhi-cunoscuta zona agro-turistica Bran –Moeciu.

Comentarii


Comentariu nou