Meniu

Ghid turistic in Atena: shopping, transport in comun, mancare si viata de noapte

Daca te-ai hotarat sa mergi in concediu in Atena, trebuie sa stii cateva lucruri despre acest oras, pentru a-ti face calatoria cat mai placuta, si pentru a nu avea surprize. Despre obiectivele turistice pe care trebuie obligatoriu sa le vezi deja  ti-am povesit in articolul anterior, asa ca acum o sa trec la cateva sfaturi utile pentru orice turist in acest oras cu o traditie milenara.

In cazul in care ai ales sa ajungi aici cu avionul avem vesti bune! Aeroportul este conectat de restul orasului atat prin metrou (aceasta linie are bilet special 8 Euro calatoria) cat si prin tren suburban ( 6 euro calatoria) si prin Express Bus. Bineinteles ca si taxiul este optiune, dar ceva mai scumpa.

Pentru a incheia cu capitolul transport, pretul unei calatorii cu metroul de 70 minute este de 1.2 Euro, iar cu acest ticket validat , in cadrul celor 70 de minute poti schimba mai multe mijloace de transport, inclusiv autobuz si tramvai. Daca vrei sa faci mai multe drumuri in aceeasi zi, iesi mult mai avantajos daca iti iei biletul de 4 Euro.

Mancarea in Atena mi-a parut cam scumputa. O varianta ieftina sunt fast-food-urile - eu am incercat McDonald`s si KFC, insa sunt mai jegoase ca la noi si intalnesti lume de toate felurile, multi indieni si negri si pusti de liceu. O alternativa ar fi souvlaki', un fel de shaorma greceasca cu carne la gratar, legume si sos tzatziki (iaurt cu castraveti si usturoi), pe care o poti combina cu salata si cartofi prajiti si ajungi undeva la 7 euro.

Daca vrei sa experimentezi viata de noapte greceasca, atunci incearca un club sau un bar in cele mai in voga zone din oras: Gazi, Psirri, Metaxourgio, Exarcheia, Monastiraki, Theseion and Kolonaki. Zona Gazi, de langa statia Kerameikos este renumita de cativa ani ca fiind o zona in special pentru homosexuali.

Daca tot ai venit in Atena cred ca te intereseaza si shopping-ul, asa-i? Ei bine, cu toate ca Atena este un oras mare, inca predomina magazinasele mici, boutiqurile si afacerile de familie. Pentru souveniruri mergi in zona Plaka, iar pentru cadouri mai pretentioase in zona Kolonaki. Daca vrei sa gasesti ceva la preturi avantajoase, o idee ar fi si strada Ermou, de langa piata Syntagma. Bineinteles ca si aici sunt nelipsiti negrii cu cearceafurile intinse pline de ochelari de soare, ceasuri, genti, etc. toate imitatii iefine a marilor branduri de lux.

Cred ca iti va fi util sa stii si zonele rau famate din Atena pentru a le evita, in special noaptea. Piata Omonia, desi situata relativ central si plina de hoteluri (aici am fost cazata eu), este o zona periculoasa imediat ce se insereaza – chiar si la 8 seara este plina de persoane dubioase. De asemenea piata Vathis, zona din jurul Muzeului National de Arheologie si strada Sofokleous sunt pline de drogati, incepand cu ora 5 pm seara. Toate aceste zone ziua sunt safe, si nu intampini probleme.

Comentarii


Comentariu nou