Meniu

Chec cu rahat si stafide

Chec cu rahat

Cui ii este pofta de o prajitura aromata care te duce cu gandul la iarna si sarbatori?  Mie sigur imi este, mai ales in aceasta zi friguroasa de toamna tarzie!  Un chec cu rahat si stafide este numai bun,  la inceput de sezon rece, mai ales daca il servesti cu o cana de lapte cald sau cacao fierbinte!

  • Timp de preparare:  20 minute
  • Timp de coacere:  30-40 minute
  • Timp total:  max. 60 minute
  • Dificultate:  medie
  • Numar portii: 8-10
  • Ustensile:  hartie de copt, tava dreptunghiulara pentru cozonac, castron, mixer, furculita, cantar sau cana de masurat, lingura, lingurita, mixer (pentru cine nu poate bate albusurile spuma cu mana), tel, spatula, cana mica pentru a tine la inmuiat stafidele, castron mic si un vas mare in care sa intre acesta (pentru a topi untul pe baie de aburi).
  • Ce ingrediente iti trebuie pentru checul cu rahat:
  • 350 gr faina
  • 200 gr unt sau ulei de floarea soarelui
  • 200 ml smantana sau lapte
  • 200 gr zahar
  • 6 oua
  • 20 ml rom
  • 50 grame stafide
  • 150 grame rahat rosu si verde
  • 1 lingurita cu varf de gem de portocale
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura zeama de lamaie -15 ml
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 plic zahar vanilat.

Si acum sa ne apucam de pregatit checul cu rahat si stafide! Incepem cu pregatirea ustensilelor si ingredientelor. :)

Scoate ouale din frigider si lasa-le la temperatura camerei cam 1 ora inainte de a prepara checul. Acest lucru te ajuta sa obtii o spuma de oua mult mai pufoasa.

Pune 50 grame stafide la inmuiat in 20 ml rom. Acestea trebuie sa stea la inmuiat 30 de minute, pana se umfla si absorb din alcool.

Intr-o tava de cozonac pune hartia de copt taiata pe masura astfel incat sa imbrace fundul si peretii pana sus. Unge hartia de copt cu unt.

Taie 150 grame rahat in cubulete extrem de mici cu latura de o jumatate de centimetru. Pentru ca aceasta operatiune sa mearga cat mai usor ( rahatul taiat devine lipicios si greu de prelucrat), presara  pe un fund de lemn sau o farfurie intinsa 1 -2 linguri de faina, si taie aici rahatul. Inainte de a taia fiecare bucata trece mai intai lama cutitului prin faina. Aceste 2 lucruri te ajuta sa tai mai usor rahatul si previn lipirea intre ele a bucatelelor taiate.

Si acum sa pregatim untul si gemul de portocale. Intr-un castron mic pune 200 grame unt si 1 lingurita cu varf de gem de portocale. Aseaza acest castron intr-un vas mai mare plin cu apa, pe care il incalzesti la foc mic pe argaz; astfel untul si gemul se vor topi incet pe baia de abur. Amesteca din cand in cand cu o furculita pentru a omogeniza compozitia.

In alt vas pune 350 grame de faina, 1 plic de praf de copt, 1 varf de cutit de sare, 1 plic de zahar vanilat si rahatul rosu si verde taiat in cubulete foarte mici (ca mai sus). Amesteca usor pentru a se distribui uniform toate ingredientele.

Dupa ce ai toate ingredientele pregatite, a venit randul oualor. In 2 castroane, pune separat albusurile si galbenusurile de la 6 oua.

Pune albusurile intr-un castron incapator si inalt (la supermarket gasesti castroane speciale pentru mixer la doar 3-4 lei) astfel incat zaharul si albusul sa nu sara peste tot atunci cand le mixezi. Bate albusurile cu mixerul cam 3 minute, pana devin o spuma tare (spuma tare este o spuma in care urmele de la mixer raman vizibile). Acum este momentul sa adaugi zaharul. Toarna-l cu grija amestecand spuma incet. Abia dupa ce s-a incorporat zaharul in spuma mixeaza cu viteza maxima.  Pentru a se topi mai repede zaharul, adauga peste albusuri 1 lingura de zeama de lamaie. Mixeaza spuma pana zaharul s-a topit bine.

Amesteca bine galbenusurile cu o furculita pana se omogenizeaza si toarna-le peste albusurile batute spuma tare, adauga si untul topit cu gemul de portocale, smantana batuta bine sau laptele, stafidele si romul in care au stat. Cu un tel amesteca totul prin 4-5 miscari  apoi presara “in ploaie”, pe rand cate  1 lingura din amestecul de faina si rahat. Amesteca usor de sus in jos dupa fiecare lingura de faina. Procedeaza asa pana ai adaugat tot amestecul de faina. Trebuie sa te misti foarte repede deoarece zeama de lamaie si smantana (substante acre) pot activa praful de copt inainte de a pune tava in cuptor.

Toarna compozitia in tava pregatita dinainte cu hartie de copt si pune-o in cuptorul pre-incalzit la foc mijlociu. Pozitioneaza tava in zona de mijloc a cuptorului, sau chiar in partea de sus pentru a nu se arde fundul prajiturii. Pentru 20 de minute tine prajitura la foc mediu si nu deschide deloc cuptorul. Dupa 20-25 de minute (in functie de cat de facut iti pare blatul) deschide cuptorul si testeaza daca s-a copt prajitura cu ajutorul unei scobitori: infige scobitoarea in prajitura – daca se prinde aluat pe ea inseamna ca prajitura trebuie sa mai stea la copt .

Daca iti pare ca prajitura este rumenita in exterior, dar nefacuta la mijloc, redu focul la minim si lasa prajitura la copt inca 5-10 minute. Astfel previi arderea partii de jos a checului. Inainte de a scoate prajitura din cuptor si de a stinge focul, mai repeta o data testul cu scobitoarea. Checul trebuie sa fie bine patruns in interior si usor rumen la exterior.

Cand este gata, scoate prajitura din cuptor si lasa-o sa se raceasca invelita in prosoape groase cateva ore, apoi pune-o la rece in punga de nailon. O poti pastra astfel pana la doua saptamani!

Comentarii

  • Postat: 04/03/2016 06:41:21

    MfOARbGDU

    Multumesc mult Codruta ! Un asemenea cmitnearou e foarte magulitor, mai ales daca vine din partea ta, care faci parte din grupul destul de restrans al cunoscatorilor si impatimitilor de paine cu maia.Sarbatori fericite si tie si o paine din ce in ce mai buna !
    Raspunde

Comentariu nou