Meniu

Cornulete vanilate cu nuci

retete desert si bauturi cornulete vanilate cu nuci 265 retete desert si bauturi cornulete vanilate cu nuci 265 retete desert si bauturi cornulete vanilate cu nuci 265

De sarbatori mi-am propus sa fac in casa toate dulciurile pentru masa festiva de Craciun si Revelion, asa ca fursecurile si saleurile au fost nelipsite pe lista mea de To Do Things! Anul acesta am ales sa fac cornulete vanilate cu nuci, fiind o reteta usoara ce nu iti da prea mari batai de cap sau prea mari emotii: practic! Aluatul este usor de facut, nu trebuie sa iti faci probleme daca creste sau nu, iar toata smecheria este sa scoti la timp fursecurile din cuptor! Cornuletele au o aroma placuta de vanilie ce merge de minune cu aroma de nuci!

Ce ingrediente iti trebuie pentru cornuletele vanilate cu nuci:

  • 125 grame faina alba
  • 100 grame zahar tos + inca 3-4 linguri zahar tos pentru tavalit cornuletele
  • 125 grame nuci macinate
  • 125 grame unt – lasat 1 ora la temperatura camerei
  • un galbenus de ou si un ou intreg
  • un varf de cutit de sare fina
  • un plic de zahar vanilat

Si acu sa ne apucam de pregatit cornuletele vanilate cu nuci! Lasa 125 grame de unt (sau margarina de calitate) la temperatura camerei cam 1-2 ore pentru a se inmuia bine. Masoara pe cantarul de bucatarie (sau cu ajutorul canii gradate restul de ingrediente) si pregateste un castron de portelan in care sa prepari aluatul (in castroanele de plastic aluatul se va lipi mai tare).  In castronul respectiv cu o furculita freaca untul moale cu zaharul tos si cu sarea, pana untul devine spumos. Adauga oul intreg, galbenusul si amesteca bine, iar la final adauga faina amestecata in prealabil cu nucile macinate. Amesteca aluatul la inceput cu furculita pana devine mai inchegat, iar apoi cu mana, fara sa framanti. Amesteca pana cand s-a incorporat toata faina si aluatul se desprinde usor de pe marginile castronului. Modeleaza aluatul sub forma unei mingiute, acoper-o cu o folie de plastic sau o punga pentru a nu se usca si lasa aluatul la frigider 30 de minute, pentru a se intari. Intre timp pregateste-ti tava/tavile in care vei coace cornuletele. Aseaza cate o  hartie de copt pe fundul fiecarei tavi, fara sa o ungi cu grasime. Dupa cele 30 de minute, scoate aluatul din frigider. Ia cate o bucata de aluat cam de dimensiunea unui ou si modeleaz-o in maini, sub forma unui sul cu grosimea de 2 cm. Taie apoi sulul cu cutitul dat prin faina in bucati de cate 2 cm, prelucreaza fiecare bucata sub forma unui cornulet si aseaza fiecare cornulet in tava la o distanta de 2 cm unul de altul (ele se vir umfla putin). TIP! Daca ti se pare ca aluatul se lipeste prea mult de maini, mai pune putina faina in palme.

Procedeaza asa pana cand umpli prima tava cu cornulete.  Baga tava in cuptorul incins la foc mediu, timp de aproximativ 20 de minute. Poti deschide din cand in cand cuptorul pentru a vedea daca s-au copt cornuletele – acestea nu vor scadea deloc in volum. Cornuletele sunt coapte cand sunt usor rumenite deasupra. Ai mare grija sa nu arzi cornuletele, deoarece, din momentul in care sunt coapte, acestea se ard instant. Intr-un castron generos pune 3-4 linguri de zahar tos si un pliculet de zahar vanilat si amesteca bine pentru ca aroma de vanilie sa se distribuie uniform. Cand ai scos cornuletele din cuptor, rastoarna-le in zaharul pregatit si ameteca usor cu o furculita, pentru ca toate cornuletele sa capete un strat gros de zahar vanilat. Cand sunt calde cornuletele zaharul adera mai bine.

Cat timp se coc cornuletele vanilate din prima transa, pregateste a doua tava de cornulete, urmand pasii de mai sus.

Poti pastra la rece, intr-o cutie bine inchisa cornuletele chiar si 2 saptamani acestea ramanand fragede si aromate. Poti sa le pregatesti inainte de Craciun si sa pastrezi o parte si pentru masa de Revelion!

Comentarii


Comentariu nou