Meniu

Suc de soc! Reteta naturala

retete desert si bauturi suc de soc reteta naturala

Vara tot Ardealul, si nu numai se racoreste cu o socata! Socul este o planta ce creste in zonele de deal si de munte cu paduri; din florile acestuia se face o minunatie de bautura racoritoare, iar din fructe, asta mai la sfarsitul verii, o dulceata plina de vitamine.Gasesti sa culegi  florile de soc pe la sfarsitul lui mai si inceputul lui iunie.

Poti prepara sucul de soc atat din florile proaspete (evident iese mai gustos), sau din florile care le-ai uscat bine pe o planseta cu hartie si apoi le-ai depozitat intr-un loc uscat si ferit de lumina.  Sucul de soc, dupa ce a fermentat, se poate pastra la frigider chiar si 2 luni, asa ca poti savura aceasta bautura o perioada foarte lunga de timp, nu trebuie sa consumi totul pe loc.

Ce iti trebuie pentru 8 de litri de suc de soc:

  • 1 kg zahar
  • 10-12 flori de soc mari, proaspete sau uscate
  • 4-5 lamai – sau un pachetel de sare de lamaie
  • 150 grame zahar pentru caramel
  • 8 litri de apa

Si acum sa ne apucam de prepararea sucului de soc! Fierbe zaharul in 3 litri de apa impreuna cu zeama de la lamaie, timp de 15 minute, pentru a se transforma in zaharuri mai simple.  Astfel lichidul acidulat va fermenta mai repede fara drojdia de bere, doar cu drojdiile salbatice care de gasesc in aer.

Pune siropul obtinut intr-un borcan mare de 10 litri, sau daca nu ai asa ceva, foloseste un bidon de apa de 10 litri, caruia ii tai capacul.  Completeaza restul de pana la 10 litri cu apa, apoi adauga apoi zeama de la lamai, coaja rasa de la 1-2 lamai si florile de soc, asezate cu coditele in sus.

Daca vrei sa ii dai o culoare intersanta, caramelizeaza zaharul (pana devine maro), si cand face putina spuma stinge-l cu o jumatate de litru de suc, lasa-l sa fiarba pana se topeste caramelul, si apoi adauga-l peste restul de suc de soc. Borcanul (sau bidonul) se acopera cu un tifon sau un servet de bucatarie si se lasa sa fermenteze 3-4 zile. Trebuie sa amesteci de cateva ori pe zi pentru a fermenta omogen. Daca vrei sa faci sucul mai repede, freaca 10 grame de drojdie de bere cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza, apoi adaug-o peste suc. In 48 de ore a fermentat si este gata de baut.

TIP! Fara drojdie de bere, sucul este gata in 3-4 zile, insa are un gust mult mai bun si tine mai mult.

Cand este gata sucul (a devenit putin sifonat), se strecoara prin tifonul peste care ai pus un strat dubul de vata, si se toarna in sticle (peturi de plastic inchise bine), pe care le  pastrezi la rece. Sucul fara drodie fermenteaza in 2 saptamani si il poti bea ca pe o bautura usor alcoolizata. Va face spuma ca o sampanie.

Comentarii


Comentariu nou