Meniu

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Toamna este oficial sezonul merelor si al dovleacului! Voi stiti ce placinte delicioase se pot face din ele, si asta folosind o reteta foarte simpla? Foi de alba-ca-zapada umplute cu mere sau dovleac calit cu putina scortisoara - un adevarat deliciu! Aceasta reteta irezistibila o am de la bunica mea.

Profita si tu de abundenta merelor si dovleacului toamna si pregateste multe deserturi sanatoase si gustoase! Uite aici cateva idei, in fara de delicioasa placinta pe care o prezint in acest articol:

In afara de un desert dulce, placinta cu mere sau dovleac, servita impreuna cu o cana de lapte caldut constituie si un mic dejun sau o cina rapida, apreciata foarte mult de cei mici!

Reteta are la baza blatul din foi simple precum cele de la prajitura Alba-ca-Zapada, pe care le umpli fie cu mere calite fie cu dovleac calit. Preferata mea este  placinta cu umplutura de mere, pe care o detaliez mai jos.

  • Timp de preparare:  30 minute
  • Timp de coacere:  30-40 minute
  • Timp total:  65 minute
  • Dificultate:  medie
  • Numar portii: 8-10
  • Ustensile: 1 cratita pentru calit mere, 1 tava de prajitura, hartie de copt, razatoare, lingura, furculita, castron, planseta pentru framantat aluatul, sucitor, pensula pentru uns prajitura, cantar de bucatarie sau cana de masurat, furculita si lingura.

Ce ingrediente  iti trebuie pentru placinta cu mere:
Pentru umplutura de mere:

  • 1.3 kg mere intregi sau 1 kg de mere rase
  • 2-3 linguri de zahar
  • 2  lingurite scortisoara

Pentru blat:

  • 1 ou
  • 12 linguri lapte
  • 9 linguri ulei
  • 1 varf de cutit de sare
  • 6 linguri zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1-2 linguri de gris
  • 500 grame faina

Si acum sa ne apucam de placinta cu mere.

Intai pregateste merele. Spala merele, curata-le de coaja (optional), si da-le pe razatoarea mare. Pune-le intr-o cratita impreuna cu 2-3 linguri de zahar, 1 plic de zahar vanilat, 2 lingurite de scortisoara si caleste-le la foc mic spre mediu pana devin aurii-aramii si se topeste zaharul. Ai grija sa amesteci constant pentru a nu se lipi de cratita. In 10-15 minute ar  trebui sa se inmoaie si sa fie gata.

Inainte sa te apuci de blat, merele trebuie sa fie calite. De asemenea pregateste si tava de copt: aseaza in tava o hartie de copt taiata pe dimensiunea fundului tavii.

Foile de placinta se fac usor. Intr-un castron mare (aici vei framanta aluatul) pune 9 linguri de lapte, 6 linguri de zahar, 1 plic de zahar vanilat si 1 varf de cutit de sare. Amesteca bine pana se topeste zaharul, apoi adauga 9 linguri de ulei si 1 ou (pe care l-ai batut separate in alt vas pentru a se dezlega) si amesteca pana se omogenizeaza compozitia.

Intr-o farfurie sau un castron cerne 500 grame de faina si amestec-o cu 1 plic de praf de copt. Pune pe rand cate o lingura faina peste amestecul de lapte si ou si amesteca usor cu o furculita. Faina se pune de regula cat cuprinde aluatul – in cazul nostru 500 grame faina sunt suficiente. La inceput, cat compozitia este mai lichida amesteca cu o furculita, iar apoi cand aluatul devine mai vartos amesteca cu mana. Framanta aluatul cu mana pana devine o compozitie inchegata ce se desprinde usor de fundul vasului. Cum se framanta? Prinde marginile exterioare ale aluatului si du-le sper interior. Repeta acest proces cateva minute, pana cand compozitia se desprinde usor de pe castron. Daca aluatul s-a omogenizat dar este in continuare lipicios mai adauga cate o lingura de faina si framanta pana aluatul se desprinde usor.

Cand ai ajuns la consistenta dorita, imparte aluatul in 2, pentru a intinde 2 foi de placinta. Ia prima bucata de aluat, modeleaz-o sub forma unei “bile”.

Pe planseta de modelat presara 1 lingura de faina, intinde-o pe toata suprafata si pune bila de aluat. Cu ajutorul sucitorului incepe sa intinzi foaia de aluat. Trebuie sa ai in vedere ca ai nevoie de o foaie dretunghiulara, de dimensiunea tavii. Incepe sa presezi usor aluatul cu sucitorul si sa intinzi usor pe verticala si pe orizontala. Procedeaza asa pana obtii o foaie dreptunghiulara de dimensiunea tavii, cu grosimea de 5 -7 mm. Pentru a nu se lipi aluatul, presara din cand in cand cate putina faina pe aluat si sucitor.

Cand ai obtinut dimensiunea dorita, taie marginile neregulate (daca este cazul), presara un strat foarte subtire si uniform da faina pe tot blatul, si ruleaza pe lungime, aluatul pe sucitor. Nu infasura strans si nu apasa pentru ca risti sa ti se lipeasca aluatul. Cu grija “desfa” aluatul de pe sucitor in tava. Presara uniform o lingura de gris pe blat, apoi adauga umplutura de mere (sau dovleac).

Aseaza uniform merele cu ajutorul unei furculite. Intinde si restul de aluat, pentru a forma a doua foaie. Pune foaia peste mere. Cu ajutorul unei pensule unge foaia cu putin lapte sau apa, apoi cu o fuculita inteapa foaia la interval de 2-3 cm. Laptele sau apa ii dau placintei un luciu frumos, iar intepaturile previn formarea “basicutelor” in aluat.

Pune tava in cuptorul incins cu 10-15 minute inainte si lasa placinta la foc mediu pentru 30 de minute. Pozitioneaza tava in zona de mijloc a cuptorului, sau chiar in partea de sus pentru a nu se arde fundul prajiturii. Placinta este gata cand blatul este usor rumenit!

Atunci cand servesti prajitura presara zahar pudra deasupra, pentru un aspect frumos si apetisant! Ti-ai pregati paharul de lapte cald? Este o combinatie irezistibila!

Comentarii


Comentariu nou