Meniu

Mancare de gutui cu pui, porc sau vita

retete pranz mancare de gutui cu pui porc sau vita retete pranz mancare de gutui cu pui porc sau vita retete pranz mancare de gutui cu pui porc sau vita

Ai incercat mancarea de gutui? Este o veche reteta romaneasca, pregatita toamna in multe zone ale tarii!  Cu siguranta iti amintesti si tu vreo bunica sau vreo matusa care in copilaria ta facea aceasta mancare. Are o aroma “usor exotica” dupa parerea mea, datorata fructelor si o dulceata aparte.

Cel mai complicat la aceasta reteta este sosul cu zahar caramelizat (pe care l-am facut si la manarearea de morcovi), insa daca urmaresti cu atentie pasii de mai jos o sa iti iasa garantat.

Pentru un preparat care sa si arate bine , trebuie sa ai grija sa respecti timpul de fierbere al gutuilor. Daca le fierbi prea mult sau la amesteci prea des in timpul fierberii acestea se vor terciu.

Ce ingrediente iti trebuie pentru mancarea de gutui cu piept de pui:

  • 300-400 grame de carne de pui – am folosit  1 jumatate de piept de pui; poti folosi si vita sau porc  fara prea multa grasime;
  • 15 ml ulei de floarea soarelui pentru calit carnea
  • 50 de grame unt pentru calit gutuile (il poti inlocui si cu 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui dar nu va avea chiar aceeasi savoare);
  • 500 grame gutui;
  • 25 grame faina;
  • 30 grame zahar (1 lingura cu varf) daca ai gutui de gradina sau 1 lingura normal de zahar/20-25 grame daca ai gutui din supermarket;
  • 100 ml suc rosii sau 2 linguri de bulion;
  • 1 jumatate lingurita de sare;
  • 2-3 frunze de patrunjel.

·  Timp de preparare: 25 minute;
·  Timp de fierbere: 35 min;
·  Timp total: 50 min;
·  Dificultate: medie;
·  Ustensile: cratita cu diamentru 18-20 cm si capac, tigaie cu capac, craticioara mica pentru caramelizat zaharul, fund de lemn, un castron mare, un cutit, spatula de lemn.

Si acum sa ne apucam de pregatit mancarea de gutui!

Incepem cu pregatitul pieptului de pui. Spala-l bine, zvanta-l cu un prospop de hartie si taie-l in fasii groase de 1 cm si lungi de 2-3 cm. Intr-o tigaie pune 3 linguri de ulei, las-o 1 minut la incins la foc mic spre mediu, apoi pune puiul taiat bucatele si caleste-l  la foc mic cam 5 minute pana se coaguleaza (devine albicios la suprafata). Amesteca constant cu o spatula de lemn pentru a nu se lipi. Dupa ce puiul s-a  facut albicios pune 1 jumatate de lingurita de sare si 2-3 linguri de apa, acopera tigaia cu un capac  si lasa-l sa se prajeasca inabusit la foc mic, cam 30 de minute. Amesteca puiul din 5 in 5 minute, si daca este nevoie,  mai adauga cate 1 lingura de apa pentru a nu se arde mancarea. Daca vrei, poti pune puiul si intr-un vas termoizolant cu capac si il poti da 30 de minute la cuptor.

Cat se fierbe puiul, pregateste gutuile. Alege 3-4 gutui medii (cele mari devin foarte greu de feliat ), si spala-le bine pana scapi de puful de pe ele.  Daca au coaja patata poti sa o cureti de tot, insa eu prefer sa curat doar partile stricate si sa pastrez cat mai mult din coaja. Taie fiecare gutuie in sferturi, curata miezul lemnos si zona cu seminte, apoi taie gutuile in felii groase de 1 cm.

Intr-o cratita de aproximativ 2 litri adauga 50 de grame de unt (sau ulei de floarea soarelui), 2-3 linguri de apa si un varf de cutit de sare si pune gutuile taiate feliute. Amesteca fructele astfel incat sosul format sa ajunga pe fiecare felie si pune cratita la foc mic (dar nu direct pe flacara). Lasa fructele sa fiarba incet cam 10-15 minute si in tot acest timp amesteca maxim de 2 ori cu mare grija pentru a nu faramita feliile de gutui. In loc sa fierbi pe aragaz gutuile, poti da cratita la cuptor – tot acoperita cu capac pentru 10-15 minute. Fructele nu trebuie sa fiarba pana se terciuiesc, ci doar cat se sa se inmoaie pulpa.

Acum pregateste sosul de zahar ars. Intr-o craticioara (cu diametrul de 12-15 cm) pune 25 grame de faina si 1 lingura de zahar , amesteca ingredientele si pune craticioara la foc mic. Amesteca constant cu o furculita pana cand ingredientele capata culoarea maro deschis si zaharul incepe sa se topeasca. Pune apoi 1 lingura de ulei si stinge totul cu 250 ml apa fierbinte. Nu te speria daca zaharul se intareste – este un lucru perfect normal. Lasa cratita sa fiarba la foc mic inca 10 minute si amesteca mereu pentru ca toti grunjii de zahar ars sa se topeasca. Dupa ce s-a dizolvat tot zaharul si ai obtinut un sos subtire, toarna-l peste gutui si adauga sucul de rosii (sau 1 lingura de bulion) si carnea fiarta. Amesteca totul prin rasturnare doar de cateva ori, cu  mare grija pentru a nu sfarama gutuile si gusta sosul sa vezi daca mai are nevoie de putina sare.

TIP! Daca folosesti gutui din gradina este posibil sa mai trebuiasca sa adaugi si putin zahar pentru ca sunt mai acrisoare.

TIP! Sucul de rosii este optional in aceasta reteta. Daca folosesti gutui din supermarket acestea sunt mai fade, iar sucul de rosii ii confera mancarii un usor gust acrisor care merge de minune cu dulceata fructelor si a zaharului

 Daca sosul iti pare prea gros, poti sa mai adaugi 25- 50 ml de apa. Mai lasa mancarea sa fiarba 5 minute si … este gata!

Serveste mancarea de gutui asezonata cu putin patrunjel verde tocat si cateva cubulete de zahar!

Are un gust inedit, de care te indragostesti pur si simplu, nu-i asa?

Comentarii


Comentariu nou