Meniu

Reteta perfecta pentru ciorba de burta

retete pranz reteta perfecta pentru ciorba de burta 241 retete pranz reteta perfecta pentru ciorba de burta 241 retete pranz reteta perfecta pentru ciorba de burta 241

Vreti sa aflati secretul unei ciorbe de burta gustoase? Inarmati-va cu muuulta rabdare, folositi ingrediente de calitate, nu faceti rabat si respectati cu strictete reteta! Dupa ce m-am documentat ceva pe net incercand sa gasesc o reteta de ciorba de burta care sa se asemene cu ciorba de burta ce o descoperise  sotul meu la un restaurant, am inceput sa tai din ingrediente, sa combin din retete, si dupa cateva incercari am descoperit ciorba de burta perfecta: cremoasa, aromata, usor piscacioasa si cu un usor iz de ardei si usturoi! A iesit atat de buna incat in doar 2 zile s-a dus intreaga oala de ciorba!

Ce ingrediente iti trebuie pentru ciorba de burta:

  • 1 kg de burta de vita prefiarta si gata taiata in fasiute – cea congelata de la Lidl este perfecta
  • 600 ml smantana 35% - am folosit de Napolact pentru ca este cea mai cremoasa
  • 4 galbenusuri de ou
  • 1 kg oase de vita
  • 1 ardei capia rosu (nu gogosar)
  • 1 ardei iute verde
  • 2 morcovi
  • 2 foi de dafin
  • 10 boabe de piper
  • 6-10 catei de usturoi – recomand pe cel romanesc de gradina, nu pe cel chinezesc deoarece acesta are un gust ce cade greu si este foarte iute
  • 2 linguri de sare
  • 5-6 linguri otet de mere pentru acrit ciorba
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura cu varf de faina (optional pentru ingrosat ciorba)
  • pentru spalat burta: 2 linguri de sare si  7 linguri de otet

Si acum sa ne apucam de preparat ciorba de burta. Pune burta la decongelat peste noapte sau de dimineata pana seara. Ideal este sa o lasi sa se decongeleze foarte lent, pe raftul de jos din frigider,  lucru ce poate sa dureze pana la 24 de ore.  Poti sa lasi si burta la decongelat la temperatura bucatariei, actiune ce dureaza cam 8-12 ore. Nu recomand insa decongelarea la microunde pentru ca schimba gustul.

Primul lucru care trebuie sa il faci este sa pui oasele de vita la fiert. Intr-o oala de 5 litri pune cam 4 litri de apa rece si pune oasele de vita. Lasa-le cam 15 minute sa stea si sa isi lase gustul in apa, apoi adauga 1 lingurita de sare, cele 2 foi de dafin, cele 10 boabe de piper si 1 morcov  si pune-le la fiert la foc foarte mic. Cam intr-o jumatate de ora ar trebuie sa dea in fiert. Lasa-le sa fiarba bine timp de 2 ore. Supa este gata cand carnea de desprinde cu usurinta de pe os. Cat timp fierb oasele, ar mai trebui sa scada din apa, lucru perfect normal.

Cat timp fierbe supa de oase te poti ocupa de pregatirea burtii decongelate.

Dupa ce burta este decongelata, spal-o cu multa apa si ai grija sa arunci pielitele (insa daca iei burta de la Lidl, nu vor fi decat 2-3). Pune burta intr-un castron incapator, pune 2 linguri de otet si apa cat sa o cuprinda si spal-o bine. Repeta aceasta actiune de 5 ori. Pune burta de vita intr-o strecuratoare, adauga 2 linguri de sare, freaca burta bine si clateste-o foarte bine cu apa. Lasa burta intr-un castron cu putina apa rece si 2-3 linguri de otet timp de o  de ora si apoi clateste-o bine cu apa. Spalatul burtii cu otet inlatura gustul gretos de clor care il are burta initial.

Morcovul ramas, curatat de coaja si dat pe razatoarea mare impreuna cu ardeiul rosu taiat felii subtiri se caleste 3-5 minute in 2 linguri de ulei de floarea soarelui cu 1 lingurita de sare, pana se inmoaie. Aceste legume calite vor da gust si o culoare frumoasa supei.

Dupa ce au fiert oasele, strecoara supa, spala oala in care a fiert si pune-o la loc la fiert (aceasta operatiune te ajuta sa obtii o supa clara fara frimituri de carne si grasime, insa poti sari linistit peste aceasta etapa). Adauga morcovul si ardeiul calit, burta, ardeiul iute taiat in feliute foarte subtiri si lasa totul sa fiarba la foc mic cam inca o ora si jumatate. Verifica sa vezi daca burta este fiarta, si daca este, stinge focul si lasa ciorba sa se raceasca cam 5 minute. Intre timp trebuie sa pregatesti smantana si galbenusurile pentru dres ciorba.

TIP! Optional, pentru ca ciorba de burta sa iasa mai groasa poti sa o ingrosi cu putina faina. Intr-un castronel amesteca o lingura cu varf de faina cu 1-2 linguri de apa rece pana obtii o pasta fara cocoloase. Dilueaza pasta cu 2 polonice de supa calda, amesteca pana se omogenizeaza si adauga totul in ciorba, mai las-o sa fiarba cateva clocote si stinge focul.

Intr-un castron incapator pune 500-600 ml smantana 35% grasime, 2-3 linguri de apa rece,  ½ lingurita de sare si amesteca cu furculita pana obtii o crema omogena. Adauga peste ea galbenusurile batute inainte si amesteca pana se omogenizeaza. Adauga treptat 2-3 polonice de ciorba si amesteca constant pentru a fluidifica smantana. Cand ai obtinut un amestec omogen si lichid toarna-l in oala cu ciorba amestecand usor. Daca pui smantana direct in ciorba fierbinte si (sau) daca o mai fierbi dupa aceea, smantana se va branzi si se va transforma in granule albe inestetice.

Tot acum adauga 2-3 linguri de otet si usturoiul pisat. Amesteca bine si completeaza cu sare, usturoi si otet dupa gust. Ciorba este gata!  Iti recomand sa o servesti fierbinte, alaturi de un ardei iute si paine proaspata. Va fi un adevarat deliciu!

Comentarii

  • Postat: 13/06/2020 10:33:45

    Amavio

    Super, exact așa o fac și eu, dar - de regulă, iau, tot de la Lidl, burtă prefiartă, care în 15 - 20 de minute este gata. Spor la bucătăreală!
    Raspunde

Comentariu nou