Meniu

Supa de vitel

Mereu la pranz o supa gustoasa este mereu apreciata de toata lumea, asa ca o includ destul de des in meniul meu. Saptamana aceasta am vrut sa variez putin si am incercat o supa de vita, care, desi a fost putin cam scumpa (kilogramul de vita costa mult mai mult decat cel de pui sau porc) si a trebuit sa o fierb mai mult, a meritat tot efortul. Mai mult decat atat, se pare ca totusi, carnea de vita este mai sanatoasa (sau mai exact nu este asa plina de substante toxice provenite din mancarea animalelor de la ferme), deci inca un motiv sa gatesti si tu vita.cheeky

Ce iti trebuie pentru 8 portii de supa

  • ½ kg carne de vaca
  • 2 morcovi
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 telina medie
  • o ceapa mare 100 gr
  • 4 l apa
  • 1 lingurita sare
  • ½ gulie (optional)
  • 1 lingurita “vegeta”

TIP! Pentru supa este cea mai potrivita carnea  de vita mai batrana, cu multe oase (spate) si pielita, iar daca vrei sa faci si rasol este indicat sa ai mai multa carne, cele mai potrivite fiind antricotul, muschiul fraged de la rinichi sau rasolul alb.

Si acum sa ne apucam de treaba! Dupa ce ai spalat putin carnea pune-o in oala in apa rece si las-o 15-20 de minute pentru a-si lasa gustul si sustantele nutritive in apa. Astfel vei obtine o supa subtantiala si gustoasa. Daca vrei sa faci si rasol, carnea pentru rasol pune-o la fiert abia dupa ce supa de oase a dat in clocot.

Pune carnea la fiert la foc mic si las-o sa fiarba 2-3 ore cu clocote mici, iar daca este carnea batrana las-o sa fiarba si mai mult, si completeaza din cand in cand cu apa daca este cazul. Poti sa fierbi supa si in oala sub presiune, in acest caz este suficient sa o lasi sa fiarba doar 2 ore (de cand au inceput sa iasa primii aburi). Daca alegi sa folosesti oala sub presiune, pentru a nu iesi foarte galbena supa, poti fierbe legumele separat, si apoi sa le pui in oala cu carnea sa mai fiarba 30 de minute impreuna.

Daca nu te deranjeaza culoare pune atat carnea cat si legumele si 1 lingurita de sare (pentru a se coagula spuma si a nu se tulbura supa) si fierbe-le deodata. Asa am procede eu.

Cand supa este gata strecoara fix cantitatea pe care vrei sa o servesti in ziua respectiva, restul de supa lasand-o cu legumele  pentru a extrage mai bine substantele nutritive si aromele din zarzavat. Daca ai alte planuri cu zarzavatul (rasol, salata boef)  strecoara toata supa in momentul in care s-a fiert si s-a racit putin, pentru a ramane si legumele si carnea pentru alte preparate gustoase.

Supa de vita o poti servi cu cateva legume fierte, cu taitei, galuste de faina, gris, ficat, etc! De aceasta data am ales sa o servesc cu cateva legume si putina carnita, si pentru un plus de culoare, cu un strop de patrunjel verde, tocat proaspat deasupra!

Comentarii


Comentariu nou