Meniu

Sarmale in foi de varza acra

retete pranz zarmale in foi de varza acra 259

La orice sarbatoare, sarmalele sunt nelipsite de pe mesele noastre! Este o mancare traditionala, relativ economica, extrem de apreciata de toti! Exista multe variante de retete de sarmale, in functie de gusturile fiecaruia: mai grase, cu mai multa carne, cu mai mult orez, cu afumatura, etc. Cert este ca toata lumea indrageste aceasta mancare si cu siguranta vei multumi si incanta pe toata lumea cu ea. Mai jos va propun reteta mamei mele de sarmale (pana acum nu am facut niciodata sarmale, doar am asistat la proces), care dupa parerea mea este reteta perfecta de sarmale! Sarmalele nu ies nici foarte grase, nici foarte slabe, sunt potrivit de acre, iar aromele date de mirodenii le face irezistibile la propriu!

Ce ingrediente iti trebuie pentru o oala de sarmale in foi de varza acra:

  • 1 si ½ kilograme de varza acra, cu frunze subtiri
  • ½ kg carne de porc
  • ½ kg carne de vita
  • 200 grame ceafa de porc afumata sau costita afumata
  • 50- 100 grame orez
  • o ceapa mare – 100 grame
  • un varf de cutit piper macinat
  • 20 boabe de piper
  • un varf de cutit ienibahar
  • o foaie de dafin
  • cimbru si marar verde sau uscat
  • 100 ml suc de rosii sau 3 linguri de bulion
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui

Sa ne apucam e pregatit sarmalele cu varza acra! Alege o varza cu foi subtiri, aceasta fiind cea mai potrivita pentru sarmale. Daca varza este prea acra sau prea sarata spal-o in 2-3 ape caldute pentru a mai elimina din sare. Poti spala atat frunzele intregi cat si cele tocate. Daca nu iti place varza acra, sau tii vreun regim alimentar care iti impune sa mananci fara sare, opareste varza in apa clocotita 2-3 minute, pentru a elimina toata sarea. Dupa ce ai spalat varza pregateste frunzele pentru sarmale. Daca frunza este mica cat pentru o sarma, taie din grosimea nervurii (fara a gauri frunza), pana ajunge aproape la acelasi nivel cu frunza. Daca frunza este mare, foloseste-o pentru 2 sarmale:  taie frunza in lungul nervurii pe ambele parti si elimina nervura. Cea mai potrivita pentru sarmale este partea subtire din varful frunzei, asa ca daca partea dinspre cotor este prea groasa, o poti elimina si pe aceasta.

Acum sa pregatim carnea pentru sarmale. Da prin masina de tocat de doua ori carnea de porc si de vita, impreuna cu ceafa afumata,  si o ceapa taiata fin, calita 2 minute in ulei de floarea soarelui. Daca ai cumparat  carnea gata tocata amesteca-o cu ceapa calita. Spala 100 de grame de orez intr-o apa, scurge bine apa si amesteca-l cu carnea tocata, adauga un varf de cutit de piper macinat, un varf de cutit de ienibahar macinat. Daca carnea ta este grasa adauga 100 ml de apa, iar daca este mai putin grasa adauga 200 ml apa (este necesara pentru a fierbe orezul). Amesteca bine tocatura cu apa, pana aceasta este pufoasa.

Acum ne apucam de impaturit sarmalele. Aseaza o frunza de varza (pregatita ca mai sus) pe masa si pune 1-2 lingurite de carne modelata sub forma unui rulou, astfel incat sa iti ramana minim 2 cm de varza roata in jurul ruloului de carne. Capatul cel mai ingust al frunzei se intoarce peste carne, apoi se intoarce si capatul cel mai lung peste carne, se ruleaza impreuna pana la celalalt capat al frunzei, iar capatul ramas liber se introduce in interiorul rulului. Dupa ce ai rulat toate sarmalele, toaca fideluta frunzele care ti-au ramas, eliminandu-le nervura inainte.

Pregateste o oala de 4-5 litri pentru fiertul sarmalelor. Trebuie sa aiba fundul gros, astfel ca sarmalele sa nu clocoteasca puternic cand fierb. Cea mai potrivita este oala de pamant ars cu gatul stramt, in care sarmalele fierb incet 3-4 ore. Aseaza jumatate din varza tocata pe fundul oalei si apoi aseaza sarmalele randuri, randuri, unele peste celelalte. Printre sarmale poti pune cateva bucati de costita afumata, 1-2 frunze de dafin si 10 de boabe de piper, o ramura de cimbru si marar tocat marunt. Toarna 100 ml suc de rosii si apa clocotita cat sa cuprinda sarmalele. Acopera oala, las-o sa fiarba la foc mijlociu pana da in clocot, apoi redu focul la minim. Lasa sarmalele sa fiarba cam 2 ore.

Cand servesti sarmalele, aseaza in farfurie cate o bucatica de carne afumata din sarmale, putina varza tocata si asezoneaza-le cu mamaliguta, smantana si ardei iute.

Comentarii


Comentariu nou