Meniu

Budapesta - o capitala imperiala ce trebuie vazuta

timp liber calatorii in europa budapesta o capitala imperiala ce trebuie vazuta 136

Plictisit de vesnicele excursii la munte si la mare? Ei bine, ia-ti 2-3 zile de concediu, combina-le cu weekendul pentru o vacanta prelungita si viziteaza Budapesta! De ce sa optezi pentru aceasta destinatie?  Poti ajunge foarte usor  cu masina personala (sunt cam 9 ore de condus din Bucuresti), gasesti cazare si mancare la preturi bune si ai o multime de lucruri de vizitat si incercat! Din cate am inteles chiar si viata de noapte este super aici, insa noi am fost prea obositi dupa lungile plimbari sa mai experimentam si asta!

Pentru a te convinge ca merita vizitata, afla ca Budapesta este una din cele mai frumoase capitale imperiale ale Europei, se desfasoara pe  ambele maluri ale Dunarii, fiind sute de ani centrul Imperiului Austro-Ungar. Istoria ne spune ca prima asezare pe aceste meleaguri dateaza dinainte de Hristos, trecand de-a lungul timpului sub diverse stapaniri, ajungand la un moment dat chiar si pasalac turcesc. Poate un lucru mai putin stiut este ca Budapesta este capitala europeana cu cele mai multe bai termale, acestea datand de pe vremea romanilor si a turcilor, si multe dintre ele sunt modernizate si functionale chiar si astazi (cu putin noroc vei gasi chiar si in noaptea de Revelion o astfel de casa de baie deschisa in Budapesta).

Si acum ca te-am convins sa vii aici, sa iti spun ce obiective turistice sa nu ratezi in Budapesta!

 • Palatul Regal! Datand din secolul XVIII din timpul regelui Bela al IV-lea, a fost intr-o continua evolutie timp de 300 de ani. In forma sa actuala dateaza din secolul XIX cand a avut loc ultima modificare. Palatul regal a constituit ultimul refugiu al trupelor germane in Al Doilea Razboi Mondial si gazduiste in prezent 3 muzee impresionante: Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta Contemporana si Galeria Nationala a Ungariei.
 • Bastionul Pescarilor, construit in 1905 ca o extensie a palatului regal este o frumoasa terasa ce iti ofera o panorama impresionanta asupra Dunarii si orasului. In arhitectura sa se regasesc influente orientale -turcesti, lucru ce ii da un farmec aparte.
 • Parlamentul Ungariei finalizat in 1904 are dimensiuni impresionante (268 metri lungime, 123 metri latime, 691 de camere, 96 metri inaltime, are 90 de statui pe exterior si 152 de statui in interior) si este construit in stilul gotic renascentist, acelasi folosit si la Palatul Westminster din Anglia.
 • Podul cu lanturi, cel mai impresionant in Budapesta, ofera o perspectiva superba asupra parlamentului si castelui si are 375 de metri lungime si o latime de 16 metri.
 • Biserica Matthias, un supeb monument arhitectural, dateaza din 1225, dar a cunoscut numeroase reconstruiri de-al lungul timpului. Aici este locul unde  in 1867 Imparatul Franz Iosef I de Austria si sotia sa Elisabeta (printesa “Sissi”) au fost incoronati conducatori ai Ungariei. Aici si afla si Muzeul de Arta Eclesizatica. Biserica se afla pe Szentharomssg ter 2, Buda
 • Basilica Sfantul Stefan unde se afla mana mumificata a Sfantului Stefan, este renumita pentru aspectul sau deosebit si concertele de orga uimitoare, biserica avand o acustica incredibila. Se afla pe Szt. Istvan ter, V. District
 • Marea Sinagoga din Budapesta este a doua ca marime din lume (cea mai mare este in New York), si a fost construita intre 1844 si 1859. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost transformata in lagar pentru evrei, iar acum adiacent sinagogii se afla si un muzeu al holocaustului.  Sinagoga se afla pe Dohany utca 2-8. districtul VII, in apropierea statiei de metrou Astoria.
 • Piata Eroilor, construita in 1896 pentru a comemora 1000 de ani de la sosirea Maghiarilor in Bazinul Carpatic, este situata in fata Parcului Central. Piata este compusa de 2 semicercuri cu coloane si o coloana dominanta in centru ce are in varf statuia arhanghelului Mihail iar la baza statui ecvestre ale marilor conducatori ai Ungariei. Impresionanta dala face acum parte din Patrimoniu Unesco.
 • Parcul Central al orasului ( situat langa statia de metrou Hősök tere) se desfasoara in spatele Pietei Eroilor si in interiorul sau se afla Castelul Vajdahunyad si celebra gradina Zoologica din Budapesta. Ce mi-a placut la gradina zoologica a fost, pe langa dimensiunile foarte mari, ca fiecare animalut avea recreat habitatul sau natural si avea spatiu destul de multe de miscare.
 • In apropierea gradinii zoologice se afla si baile turcesti, care nu trebuie ratate nici ele.
 • Castelul Vajdahunyad,  a carui arhitectura este puternic influentata de Castelul Huniazilor de la noi, a fost construit din carton si lemn, intre 1896 și 1908 ca parte a Expozitiei Milenare, apoi reconstruit din piatra. In prezent aici se afla Muzeul Agricol si statuia lui Anonimus, ce se crede a fi primul cronicar maghiar.
 • Citadela de pe Dealul Gellert a fost construita de habsburgi dupa innabusirea revolutiei de la 1848 ca simbol al puterii lor si de-a lungul timpului a avut diverse. Deschisa spre vizitarea publicului incepand cu anii 60, citadela ofera o panorama frumoasa asupra orasului. Tot pe muntele Gellert mai poti vizita si biserica din pestera.
 • Opera din Budapesta este iarasi un obiectiv care nu trebuie ratat. Pe langa spectacolele uimitoare, arhitectura cladirii este iarasi un punct de atractie. 7 kg de aur au fost folosite la decorarea auditorului, iar statui ale celor mai mari compozitori, inclusiv Mozart, Beethoven, Verdi decoreaza fatada principala.  Aflata pe celebrul bulevard Andrassy, in apropierea operei vei gasi si numeroase cafenele, restaurante si baruri.  Adresa exacta este  Andrassy ut 22., VI. District, statia de metrou Opera.
 • Daca esti pasionat de shopping, atunci Vaci Utca, amplasata intre piata Piata Vorosmarty, si piata Nagycsamok- Marea Piata Centrala, este pentru tine. Vei gasi o sumedenie de magazine boutique, dar si multe magazine de suveniruri, atat pe aceasta strada cat si pe stradutele adiacente.

Comentarii


Comentariu nou