Meniu

Descopera Atena! Top 8 obiective: taxe si program vizitare

Atena, unul dintre cele mai vechi orase europene, este o destinatie de vacanta din ce in ce mai indragita de romani, fiind accesibila atat datorita preturilor cat si distantei relativ mici (o noapte de condus). Renumita pentru ruinele antice, cat si pentru farmecul mediteranean aparte, Atena chiar merita vazuta.

Prima impresie dupa vizita mea in Atena, este ca orasul este plin de turisti romani, la Acropole, unde era arhi-plin in jurul meu auzeam vorbindu-se doar in romana. O trasatura specifica orasului mi-au parut cladirile insiruite cu 4-5 etaje, cu fatade albe sau crem si copertine in dungi alb cu albastru la balcoane si strazile pavate cu piatra deschisa la culoare.

Ei, si acum gata cu impresiile de calatoriei si sa va spun ce merita vizitat, in afata de celebrele Acropole!

Acropole (tradus inseamna orasul de sus), de fapt este denumirea generica pentru piscul de piatra ce domina orasul si unde sunt concentrate majoritatea monumentelor din Atena.  Acestea au fost construite ca simbol al puterii politice si culturale a orasului, avand si rol de zona de refugiu in caz de invazie. Aici vei gasi celebrul Partenon, intrarea denumita Propileea, templul Ionian la lui Apteros Nike. Pretul de intrare este in jur de 12 euro, si ajungi usor cu metroul coborand la statia Acropoli. Program de vizitare: M-D 08.00-19.30,  L 11:00 – 19:30 (1 Ianuarie, 25 Martie, Duminica de Paste, 1 Mai, 25, 26 Decembrie - inchis)

Teatrul lui Dionisos, costruit in valea de langa Acropole, este primul teatru din lume construit din piatra, si locul unde a luat nastere “Tragedia Greceasca”. Construit in etape succesive, teatrul a ajuns in vremea romanilor sa aiba o capacitate de 17000 de persoane, si 64 de randuri. Program de vizitare L-D  08 :00-19:00 vara,  8:30-18:00 iarna.

Agora, piata veche a orasului si centrul tuturor activitatilor economice, politice si culturale timp de mai bine de 1200 de ani, spre deosebire de zona torida a Acropolelor este un loc plin de verdeata. Adaposteste numeroase galerii si muzee si aici vei gasi Templul lui Hephaistos (cel mai bine pastrat templu grecesc), Forul Roman si Turnul Vanturilor (folosit initial pentru a stabili timpul, apoi pentru a prezice vremea). Se afla foarte aproape de Acropole, trebuie doar sa cobori pe strazile Plaka si Monastiraki, iar intrarea este cam 4 Euro. Program de vizitare: M-D 08.30-19.30, L 11:00 – 19:30 (1 Ianuarie, 25 Martie, Duminica de Paste, 1 Mai si pe 25, 26 Decembrie - inchis).

Templul lui Zeus din Olimp sau Oplympeion, construit din marmura  este impresionant si in zilele noastre. Are 96 de metri lungime si 40 de metri latime si consta in 104 coloane corintiene de 17 m inaltime. Se afla la 500 m de Acropole si are taxa de vizitare de 4 Euro. Programul de vizitare este acelasi ca la Acropole.

Muzeul National de Arheologie trebuie sa fie pe lista ta de obiective! Colectiile de aici aduna peste 20 000 de exponate, ce ofera o imagine completa a lumii antice grecesti, din preistorie pana in vremurile antice tarzii. Muzeul este imens, are 5 etaje si aproximativ 8000 mp, asa ca rezerva-ti o jumatate de zi pentru el. Intrarea este doar 4 Euro si muzeul de afla pe strada Patisson nr.44, unde poti ajunge cu metroul coborand la statia Viktoria sau Omonia. Program vizitare L: 13:30 - 20:00, M-D 08:30 - 15:00

Muzeul Benaki, primul muzeu privat din Atena, detine impresionante colectii de arta, dar si lucrari antice, biznatine, islamice, arhive istorice, arhitecturale neo-elenice, si un departament pentru copii. Este situat la intersectia strazii Koumbari nr.1 cu strada Vas. Sofias si ajungi cu metroul coborand la statiile Syntagma sau Evagelismos. Program vizitare: L, Mi, V, S 9:00 - 17:00, J 9:00 - 24:00, D 9:00 - 15:00

Muzeul Bizantin din Atena are picturi, scuplturi si mici ornamente din Grecia Antica, Egipt, zona Marii Negre si chiar de pe teritoriul Romaniei ce dateaza din perioada crestina timpurie pana in epoca post bizantina. Se afla pe strada Vassilis Sofias 22 si are taxa de intrare de 4 Euro. Program de vizitare: M-D 8:00 si 19:30.

Portul Pireu, cel mai mare port al Greciei ( dateaza din 478 d. hr) se intinde pe o suprafata de peste 8 km si este compus din 3 porturi: portul mare unde acosteaza navele mari, portul Zea, un port de yachturi si punct de plecare pentru excursii catre insulele din apropiere si portul Flisvos, port exclusiv pentru excursii.

Daca esti iubitor de arhitectura moderna trebuie neaparat sa vezi stadionul olimpic proiectat de celebrul Calatrava. Nu sunt foarte sigua ca il poti vizita oricand, eu am avut noroc fiind intr-o excursie organizata de facultatea de arhitectura.

Schimbarea garzii in piata Syntagma este iarasi un lucru interesant de vazut. Nu se compara cu eschimbarea garzii din Londra, dar totusi merita efortul.

Sursa foto: http://www.cornerstone-group.com/office/cornerstone-athens/

Comentarii


Comentariu nou