Meniu

Praga! Ghid de supravietuire pentru orice turist!

timp liber calatorii in europa ghid de supravietuire pentru un turist in praga timp liber calatorii in europa ghid de supravietuire pentru un turist in praga

Ti-ai propus sa vizitezi Praga? Afla ca este un oras extrem de frumos care merita vazut, dovada faptul ca centrul sau istoric a fost inclus in patrimoniul UNESCO in 1992. Praga este unica in Europa pentru centrul sau istoric aproape intact, orasul fiind afectat intr-o foarte mica masura in al doilea razboi mondial. Probabil ca ai auzit de faimosul Castel Praga si centru vechi, de podul Carol, de Primaria Orasului cu turnul cu ceas astronomic, de turnul Jindrisska, de Palatul Lobcowicz, de cartierul evreiesc si faimoasele biserici Sfantul Vitus si Sfantul Gheorghe, precum si de celebra bere pragheza!

Dar despre transport, curs valutar, cazare  si masa, aspecte extrem de importante pentru un turist te-ai interesat? In urma vizitei mele la Praga ( si a unei scurte documentari pe net- pentru a intelege mai bine orasul si obiceiurile lui) am adunat o listuta de sfaturi practice pe care este bine sa le stii inainte sa pornesti hai hui prin Praga!

Dupa parerea mea, primul lucru pe care trebuie sa il stii este despre schimbul valutar! Ai sa fii surprins sa vezi cat de mult pot diferi cursurile. Iti recomand sa afli dinainte care este cursul standard si sa fii precaut. Nu este neaparat nevoie sa iti schimbi banii, multi comercianti din centru accepta Euro si chiar lire englezesti (McDonalds, KFC, Marks & Spencer, supermaket-urile Albert si Billa etc.). Eu mi-am schimbat banii, dar o prietena nu si nici nu a avut nevoie de corone.

Transportul este iarasi esential pentru un turist. Nu iti recomand taxi-urile, sunt scumpe si preturile pe kilometru pot varia foarte mult. Ca punct de reper, pretul mediu stabilit de primarie in 2011 este de 28 coroane/km (aproximativ  1,3 Euro). Transportul in comun este foarte bine pus la punct, nu ca la noi. Exista autocare care  fac legatura cu aeroportul, pentru care este bine sa te interesezi din timp deoarece pot necesita rezervare.  Biletele la autobuze si metrou se platesc in functie de numarul de minute ale calatoariei, biletele de  1 sau 3 zile nu sunt avatajoase decat in cazul in care iti planifici sa faci mai multe de 4 drumuri de 90 de minute. Iti recomand sa iti iei bilet si sa il validezi intrucat exista un numar destul de mare de controlori.

Daca esti pus pe vizitat obiective turistice este bine sa iei in considerare din timp cele 4 carduri care iti ofera acces gratuit si te scutesc de statul la cozi: Prague Card, Prague Pass, Welcome Card TVCzechia®, National Gallery Gift Ticket. Astfel vei economisi ceva bani pe intrarile la muzee.

In ceea ce priveste mancarea, in Praga nu trebuie sa iti faci griji! Praghezii respecta cu sfintenie masa de pranz asa ca vei gasi peste tot, inclusiv in centrul istoric o multime de localuri pentru toate gusturile si buzunarele, inclusiv lanturi internationale de fast-fooduri si chiar tonete cu hot-dog. Este pacat sa nu incerci un pranz praghez traditional pe baza de pui - pe langa faptul ca este foarte bun, poate fi mai avantajos la pret decat o masa la Mc Donald`s.

Praghezii au un adevarat respect pentru cafea asa ca merita sa savurezi si tu o cafea intr-una din celebrele cafenele cu traditie de sute de ani, precum Café Louvre cu atmosfera tipic pariziana, Grand Café Orient cu un design in stilul cubist tipic iar pentru persoanele fitoase sunt numai bune cafenele Café Savoy sau Café Imperia.

Daca esti pus pe shopping, Praga te asteapta cu  mall-uri imense: Palladium – cel mai nou si mai luxos mall din Praga situatut in centrul orasului, OC Letňany cel mai mare mall, OC Chodov, Šestka, OC Nový Smíchov si multe altele. Strada comerciala Paříská te asteapta cu magazine exclusiviste, dar daca te straduiesti putin vei gasi ceva si pentru buzunarul tu.

Chair daca nu are legatura cu supravietuitul in Praga, afla ca una din cele mai populare distractii in Praga sunt Escape Rooms, ce au inceput sa capete notorietate si la noi. Daca iti pare tentanta aceasta distractie incearca cele mai cautate astfel de locatii din Praga: Cryptex (Korenskeho 3) si  Getaway Prague (Blanická 9) si vezi daca se compara cu cele de la noi.

Comentarii


Comentariu nou