Meniu

Scurta vizita in Sibiu

timp liber calatorii in romania scurta vizita in sibiu 155 timp liber calatorii in romania scurta vizita in sibiu 155 timp liber calatorii in romania scurta vizita in sibiu 155

Cum Sibiul este din ce in ce mai apreciat in ultimii ani, devenind faimos dupa ce a purtat statutul de capitala culturala europeana, ne-am gandit si noi sa ii mai facem o vizita.

Prima oara am venit aici acum vreo 15 ani, si am fost placut impresionata: curat, ingrijit, civilizat, cu un aer cosmopolit. In timp si-a rafinat si mai mult aspectul si s-a dezvoltat din multe puncte de vedere.

In scurta noastra vizita am parcat masina in centru, in parcarea marea din Piata Unirii, si am pornit pe jos sa vizitam centrul medieval. Am luat-o frumos pe promenada principala – Nicolae Balcescu, ce duce spre Piata Mare. Aici erau o sumedenie de terase, baruri si magazine de firme si,  in ciuda faptului ca era doar 11 dimineata era forfota mare. In Piata Mare era amenajata o scena pentru concerte, iar noi am prins o demonstratie militara cu soldati imbracati in uniforme romanesti si austriece, de secol XIX.  Aici am ramas impresionata de marimea pietei- cred ca este de 5-6 ori mai mare decat Piata Sfatului din Brasov dar si de cladirile imense, renovate foarte frumos. Mi-a placut foarte mult primaria noua - o cladire in stil baroc  cred, in stare exeptionala si cu elemente ornamentale deosebite, dar si muzeul Brukenthal. 

Apoi am trecut pe sub arcada Turnului Sfatului si am ajuns in Piata Mica, mult mai libera si mai linistita decat Piata Mare. De acolo am ajuns in Piata Huet, pe Podul Miniciunilor. In aceasta piateta retrasa se afla frumoasa biserica evanghelica Sf. Maria, terminata in 1520, in stilul gotic. Tot aici, chiar inainte sa cobori scarile catre orasul de jos, se afla singura casa a calfelor din Romania, si cand am fost in vizita, in fata casei erau doi tineri imbracati traditional care sculptau ceva in lemn. Am coborat spre orasul de jos, in Piata Aurarilor si am pasit intr-o atmosfera tipic medievala. Mi-a placut ca in casutele situate de-a lungul scarilor erau expozitii de arta cu vanzare: ceramica si  altele. Stradutele inguste cu casute monumente istorice si arcadele vechii cetati te facea sau crezi ca te-ai intors in timp pentru secole bune. Partea proasta este ca multe din case, desi monumente istorice, se afla intr-o stare destul de proasta (spre deosebire de promenada si Piata Mare).

Din Piata Aurarilor am luat-o la stanga pe pasajul scarilor si am trecut pe sub arcadele medievale, urcand la loc in Orasul de Sus. Pe acest drum, aproapte toare casutele sunt monumete istorice. Am trecut pe langa Muzeul de Istorie si pe langa Casa cu cariatide de pe Strada Mitropoliei, am vazut din departare Catedrala Ortodoxa Mitropolitana Sfanta Treime - cu adevarat uimitoare, iar printr-un gang si o strada foarte ingusta precum strada Sforii din Brasov, am ajuns din nou pe Balcescu.

Toata vizita noastra in Sibiu a durat cam o ora. Mi-ar fi placut foarte mult sa mai zabovim si sa bem o cafea la taresele din Piata Sfatului si sa vizitam si Muzeul de Istorie, insa probabil vom ajunge data viitoare.

Comentarii


Comentariu nou