Meniu

Top 10 obiective turistice in Praga

Ai ceva bani pusi deoparte pentru calatorii? Atunci viziteaza Praga, una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei, supranumita orasul de aur sau orasul celor 100 de turle

Acest oras magic al podurilor, catedralelor, turlelor de aur se oglindeste in apa raului Vltava de mai bine de 1000 de ani, iar centrul sau istoric a fost inclus in patrimonial UNESCo inca din anii `90.  Aproape neatinsa de al doilea razboi mondial, Praga te asteapta sa ii descoperi uimitorul centru istoric, renumitele cladiri manifest ale arhitecturii contemporane, sa ii strabati parcurile si gradinele urbane si sa ii simti pulsul ca un adevarat locuitor al ei.

Cum atractiile turistice sunt extrem de multe si timpul de vizitare este scurt, ti-am facut o lista de prioritati!

 1. Castelul Praga, cea mai importanta atractie turistica a orasului este un uimitor complex medieval ce dateaza din secolul XII, initial fiind construit din lemn , ulterior ajungand la forma actual. Castelul se intinde pe o suprafata de 7.28 ha si cuprinde Palatul Lobcowicz ( unde si-au avut birourile  regii cehi si presedintii cehoslovaciei), Catedrala SF Vitus – cel mai important punct de reper din oras ce adaposteste un muzeu si multe galerii de arta, biserica Sf George si  Golden Lane - Zlata Ulick, o mica straduta ce are 11 casute istorice construite in interiorul arcurilor zidurilor castelului( intr-una dintre aceste casute au trait Franz Kafka si poetul laureat cu premiul Nobel Jaroslaf Seifert). Pentru vizitarea castelului se plateste taxa de intrare in functie de numarul obiectivelor pe care vrei sa le vezi, iar orarul de vizitare este destul de permisiv, dar difera in functie sezon.
   
 2. Primaria orasului Praga, situata in Piata Carol, dateaza din 1377, iar celebrul turn cu ceas a fost adaugat in secolul XV. Cladirea a servit drept primarie pana in 1784, cand imparatul Iosef al II-lea a unit cele 4 parti ale orasului actual: vechiul oras, orasul Lesser, Hradcany si Noul Oras, dupa acesta data servind drept inchisoare si tribunal. Forma si aspectul actual se datoreaza mai multor modificari de-al lungul timpului. In secoul XV a fost construit ceasul astronomic cu un mecanism inedit. La fiecare ora se deschide o usita de unde iese IIsus Hristos urmat de cei 12 apostoli, in timp ce bate clopotul. Sub ceas au fost adaugate in 1865 12 medalioane cu cele 12 zodii. Primaria se afla pe Staromestske namesti, in  piata Vechiului Oras si are taxa de intrare.
   
 3. Centrul vechi al orasului Praga, in ceha Staromestske namesti, face parte din patrimonial Unesco inca din 1992 , si se intinde pe ambele maluri ale raului Vltava pe o suprafata de 866 Hectare. Cum este de asteptat, aici se concentreaza majoritatea atractiilor turistice din Praga, inclusiv Castelul Praga, Podul Charles si multe alte biserici, palate si muzee. Centrul vechi se remarca prin fondul construit uimitor ce dateaza cu precadere din secolul XIX.
   
 4. Daca vii in Praga, in special cu cei mici nu trebuie sa ratezi Gradina Zoologica si Sea World  situate relativa aproape una de celalta – la ambele se ajunge cu metroul, coborand la statia statia Holesovice, iar pentru zoo mai mergi cu autobuzul 112 pana la capat.  Sea World se desfasoare pe 1000 mp si aici traiesc un numar impresionant de pesti si vietuitoare marine. Gradina zoologica de dimensiuni uriase atrage atentia cu Jungla Indoneziana, Planeta Maimutelor si  tarcurile special amenajate pentru ca cei mici sa poata intra pentru a se juca cu animalele.
   
 5. Nu ai vazut Praga daca nu ai trecut pe podul Carol! Peisajul este absolut superb iar atmosfera aduce putin cu cea pariziana: multa forfota, tarabe cu suveniruri, pictori si portretisti. Terminat in secolul XV, podul are o lungime  de 515 m si o latime de 9.5 m, constituind o promenada in adevaratul sens al cuvantului. Podul porneste din centrul  vechi si te conduce catre turnul din Mala Strana.
   
 6. Biserica Sfatul Nicolae constituie punctul de reper din centrul vechi si este o biserica baroca construita in secolul XVIII.
   
 7. Turnul Jindrisska din Praga este un alt reper important al orasului. Construit in secolul XV, are 10 etaje si are 67,7 m inaltime. Ceasul turnului este adaugat in urmatorul secol. In momentul actual in turn se afla un restaurant si mai multe expozitii. La turn poti ajunge cu metroul coborand la statia statia Mustek sau cu autobuzul. Pentru vizitarea turnului se plateste taxa de vizitare.
   
 8. Fa-ti timp si viziteaza si gradinile palatului Wallenstein din Praga realizate in stil baroc in secolul XVII, ce se desfasoara pe 107 Ha. Pe langa iazul cu rate si aleile frumos amenajate, veti fi impresionati de statuile si fantanile din parc. Gradinile se afla in centrul orasului, pe Letenska, si se poate ajunge cu metroul, coborand la statia Malostranska.
 1. Daca tot esti in interiorul castelului din Praga, viziteaza si Palatul Lobkowicz ce adaposteste in prezent o frumoasa galerie de arta, partituri celebrele, inclusiv manuscrise ale lui Mozart si Beethoven, instrumente muzicale, colectii de arme si arta decorativa. Aici au loc concerte in fiecare zi la ora 13:00.  Adresa exacta este Jirska 3 se poate ajunge cu metroul, coborand la statia Malostranska.
   
 2. Casa care danseaza, proiectata de arhitectul Frank Gehri si construita intre 1994 si 1996, a carei arhitectura a fost controversata la inceput, acum este inclusa in cele mai importante atractii ale orasului Praga. Desi este o cladire de birouri si nu se poate vizita, poti urca la restaurantul de pe terasa de unde poti admira superba panorama a orasului. Casa se afla foarte aproape de Teatrul National, iar adresa exacta este Rasinovo Nabrezi 80, Orasul Nou.

Comentarii


Comentariu nou