Meniu

Prajitura rasturnata cu gutui, nuci si zahar caramelizat

retete desert si bauturi prajitura rasturnata cu gutui si nuci retete desert si bauturi prajitura rasturnata cu gutui si nuci retete desert si bauturi prajitura rasturnata cu gutui si nuci retete desert si bauturi prajitura rasturnata cu gutui si nuci

Daca este toamna trebuie neaparat sa faci cel putin o prajitura cu mere si una cu gutui! Exista multe retete, mai dificile sau mai usoare, dar toate cu o savoare deosebita! Succesul pentru o prajitura de toamna  reusita consta in amestecarea merelor sau gutuilor cu putina scortisoara si zahar vanilat –  o combinatie de arome infailibila.

De curand am descoperit o reteta de prajitura care imi iese perfecta de fiecare data – prajitura rasturnata cu gutui si nuci! Secretul este ca am inlocuit pretentiosul blat de pandispan cu unul cu ceva mai multa faina si praf de copt! Acest blat creste frumos de fiecare data, este aromat  de la zaharul vanilat si se insiropeaza minunat de la zaharul caramelizat si fructe!

Aceasta prajitura poate fi facuta si cu mere, asemanandu-se mult cu tortul de mere. Vezi si reteta de placinta cu mere  din foi fragede, de prajitura cu mere rase sau de compot cu mere si gutui, sau budinca de orez cu mere,  toate perfecte pentru a fi pregatite toamna!

Ce ingrediente iti trebuie pentru prajitura rasturnata cu gutui:

  • 4 oua
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 4 linguri de apa
  • 9 linguri de faina
  • 10 linguri de zahar
  • 1 plic praf copt
  • 1 lingurita esenta vanilie sau 1 plic zahar vanilat
  • 120 gr zahar pentru caramelizat
  • 2 gutui
  • 3 linguri de zeama de lamaie
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • 1 pumn de nuci tocate (nu macinate)
  • 20 grame de unt 65% grasime

Timp de pregatire: 30 minute
Timp de fierbere: 5 minute
Timp la cutor: 45 minute
Timp total: 1 ora 30 min
Portii: 4
Dificultate: medie
Ustensile: 1 vas de yena sau cratita/tava ce rezista atat la cuptor cat si pe flacara, o oala cu diametrul 18 cm, un castron mare (pentru mixer), mixer, furculita, lingura, sita pentru cernut faina, paleta sau spumiera pentru scos fructele.

Aceste cantitati sunt potrivite pentru vasul meu de yena din imagine (17 x 24 cm). Pentru 1 tava mai mare mareste cantitatile proportional. De regula pentru blat intr-o tava mai mare sunt necesare 3 gutui, 5 oua, 5 linguri de faina, 5 linguri de ulei,  linguri apa, 12 linguri de zahar, 12 linguri de faina,150 gr zahar pentru caramelizat. Restul ingredientelor raman la fel.

Si acum sa ne apucam de pregatit reteta pentru prajitura rasturnata cu gutui si nuci.

In primul rand trebuie sa pregatim gutuile. Alege 2 gutui medii, spala-le bine pana se curata puful si elimina eventualele portiuni de coaja cu probleme. Taie gutuile in sferturi, apoi fiecare sfert in feliute groase si 1 cm (gutuile sunt cam tari si ar fi greu sa le tai direct in jumatati, iar jumatatile in feliute), apoi elimina eventualele portiuni viermanoase si portiunea tare din jurul cotorului – aceasta nu se va inmuia chiar daca va fi preparata termic . Intr-o oala cu diametrul de 18 cm pune 1.5 l apa, 1 lingura de zeama de lamaie si 1 lingura de zahar, apoi adauga gutuile. Lasa fructele sa fiarba 5 minute (din momentul in care dau in clocot) la foc mic, cat sa se inmoaie putin fructele, apoi scoate-le cu o paleta si pune-le la scurs intr-o strecuratoare.

Acum trebuie sa pregatesti zaharul caramel. Poti sa caramelizezi zaharul direct in vasul in care pui prajitura, sau varianta putin mai dificila – sa il pregatesti intr-o craticioara si apoi cat e fierbinte sa il torni in tava de prajitura.  Pune 120 grame de zahar intr-un vas, pune vasul la foc mic si amesteca constant cu o lingura, pentru a nu se arde zaharul imediat. Dupa 1-2 minute zaharul incepe sa se topeasca, moment in care trebuie sa fii foarte atent si sa amesteci mereu, pana zaharul se topeste de tot. Imediat dupa ce s-a topit zaharul are o culoare aurie-galbena care in cateva secunde va deveni caramel – moment in care trebuie sa iei urgent vasul de pe foc (daca nu esti atent zaharul se arde instant si nu mai este bun de nimic). Zaharul caramel fierbinte se intinde uniform in vasul de copt, inclinand usor vasul pentru ca acesta sa curga usor pe toate laturile si pe fundul tavii. Zaharul se intareste foarte repede asa ca trebuie sa te misti repede. Rezultatul final trebuie sa fie o pojghita dispersata uniform pe tot fundul tavii.

Peste filmul de zahar caramel aseaza feliile de gutui una langa cealalta, fara sa lasi vreo portiune de tava descoperita. Presara peste fructe un pumn de nuci tocate (nu macinate pentru ca sunt prea fine), 20 grame de unt taiat in cubulete cu latura de  0.5 cm, 1 lingurita de scortisoara macinata si 1 lingura de zeama de lamaie.

Si acum sa pregatim blatul. Iti recomand sa lasi ouale sa stea 2 ore la temperatura camerei inainte sa te apuci de prajitura – pentru ca se vor bate mai usor si spuma va fi mai pufoasa. Intr-un castron incapator pune cele 4 oua (atat albusurile cat si galbenusurile) si bate-le cu mixerul pana devin o spuma , apoi adauga 9 linguri de  zahar,1  pliculet de zahar vanilat sau 1 lingurita de esenta de vanilie. Amesteca ouale pana se topeste zaharul. Poti adauga si 1 lingura de zeama de lamaie pentru ca ajuta la topirea zaharului. Apoi adauga alternativ  cate 1 lingura de ulei si una de apa (pana pui toate cele 4 linguri de ulei si cele 4 linguri de apa) si amesteca compozitia dupa fiecare lingura de lichid. Acum adauga “ in ploaie” cate 1 lingura de faina (amestecata in prealabil cu 1 pliculet de praf de copt si cernuta printr-o sita fina pentru a elimina eventualele cocoloase) si amesteca spuma cu un tel pentru a incorpora fiecare lingura de faina. Procedeaza asa pana ai pus toate cele 9 linguri de faina. Cand ai obtinut o crema omogena, toarna blatul peste gutui. Niveleaza prajitura cu o spatula sau o furculita si baga tava in cuptorul incins cu minim 10 minute inainte.

Aseaza tava in partea de sus a cuptorului, cat mai departe de flacara. Tine prajitura la foc mic spre mediu (in functie de cuptorul tau)  40 de minute. Iti recomand sa nu deschizi cuptorul in primele 20 de minute (pentru a nu se lasa blatul), iar dupa ce au trecut primele 20 minute sa verifici blatul. Cand acesta a devenit auriu, este momentul sa faci testul cu scobitoarea: infige o scobitoare in prajitura si daca aluatul nu s-a lipit de aceasta inseamna ca este coapta. Daca s-au lipit frimituri de aluat pe scobitoare, prajitura mai trebuie sa stea 5-10 minute la cuptor pentru ca blatul sa se patrunda bine.

TIP! De regula dupa 20-30 de minute fac focul putin mai mic, pentru a nu se arde partea superioara si inferioasa a prajiturii. Atunci cand prajitura este gata, inchide focul si lasa prajiutra sa se raceasca treptat in cuptor, cu usa intre-deschisa  pentru 30 de minute (diferenta mare de temperature paote face ca blatul sa se lase foarte tare). Cand prajitura s-a mai racit, scoate-o din cuptor, desprinde marginile cu ajutorul unui cutit si rastoarn-o pe un fund de lemn sau de silicon pe care ai pus in pus in prealabil un strat de hartie de copt.

Prajitura poate fi portionata si servita imediat, dar daca o lasi cateva ore, blatul se va insiropa de la fructe si caramel, si va fi mai savuroasa! O adevarata delicatesa, foarte usor de facut, nu-i asa?

Comentarii


Comentariu nou